Vino Per Tutti.NL

View Original

Gewasbescherming

Druiven zijn taaie planten en kunnen wel het een en ander hebben. Belangrijke vijanden zijn echter schimmels. Wereldwijd vindt de teelt van druiven over het algemeen in wat warmere gebieden plaats maar ook hier kan het regenen zoals we vorige keer zagen. Regen betekent vochtige omstandigheden en zoals iedereen weet levert dat in beginsel omstandigheden op waarin schimmels goed kunnen gedijen.

Voor druiven zijn er twee van groot belang. Valse meeldauw, Peronospora en echte meeldauw, Oidium. Beschermen dus en dat doet men in de biologische landbouw met Bordelese pap en zwavel, een mengsel van kopersulfaat en kalk. Men mengt dit met water en sproeit het op de planten. Daar zijn verschillende manieren voor. Het principe is voor allemaal hetzelfde. Een tank met het water/kopersulfaat mengsel, een pomp om het geheel op druk te brengen en een vernevelaar/verstuiver, die het op de planten spuit. De vernevelaar noemt men atomizzatore in het Italiaans.

Bij kleinere wijngaarden, of als je trekker stuk is, kan men pomp en tank als rugzak dragen. Bij warmer weer en steile wijngaarden is dat geen lolletje. Bij meer dan een hectare wijngaard is dit nagenoeg ondoenlijk tenzij je met veel mensen bent. Handiger is de atomizzatore achter een trekker te hangen en die door de wijngaard te laten rijden. Echter in sommige oudere wijngaarden is het soms lastig manoeuvreren met een trekker en dan is pomp en tank op een kar en een hele lange slang een waardige oplossing. De slang zit op een rol met een veer er in die er voor zorgt dat de slang zichzefl weer oprolt. Bedenk namelijk dat een lange slang gevuld met water een aanzienlijk gewicht heeft. Dat sleur je niet zomaar achter je aan, een rol met veer is een zegen in dat geval. Komt wel met een prijskaartje van meer dan €700,- …….!