Vino Per Tutti.NL

View Original

Oogstupdate 2021

Wie het Europese weer een beetje volgt heeft kunnen zien dat de oogst omstandigheden goed te noemen zijn. Flink lagere temperaturen in de avond en nacht en overdag rond de 25C met weinig bewolking. Wie zoals veel natuurwijn producenten zijn druiven zonder temperatuurcontrole wil laten vergisten moet dus wel vroeg zijn nest uit omdat het overdag nog warmpjes wordt.

We hebben al meerdere malen genoemd dat het een wat vreemd jaar was. Weinig neerslag in de winter, een warm begin van de lente zorgde voor vroege uitloop wat er voor zorgde dat de vorst en hagel in het voorjaar flinke schade veroorzaakte. De “lol” zette zich voort met hoge temperaturen en in veel delen van Italië weinig neerslag. Toen kwam er wat neerslag eind augustus en op veel plaatsen in de vorm van hagel.

Lijkt woestijn. Dit is wat droogte doet

Veel producenten van natuurwijn beschikken over wijngaarden met wat kilometers op de teller wat leeftijd aangaat. Dit betekent planten die diep wortelen en wel tegen een stootje kunnen. Veel conventioneel bewerkte wijngaarden hadden het zwaarder te verduren en met name de niet geïrrigeerde waar met kunstmest wordt gewerkt omdat de kunstmest er voor zorgt dat de wortels meer aan de oppervlakte blijven en vaak meer blad laten groeien wat meer verdamping geeft.

Tijdens de oogst kan men het verloop van het jaar zien. Geen of minder druiven door de vorst en ook de hagelschade is goed te zien. De regen die in het voorjaar viel was precies op het moment dat veel planten bloeiden en veel bloemen werden door de regen van de plant geknikkerd. Geen bloem, geen druif.

Op bijgaande foto’s is goed te zien wat hagel doet. De bladeren lijken te zijn beschoten met ja, hagel, wat de fotosynthese natuurlijk geen goed doet. De druiventrossen zelf komen er ook niet ongeschonden af. Ook de druiventrossen zijn beschadigd. Veel individuele druiven zijn lek geschoten. Minder sap maar ook kans op infecties en met dit soort trossen zijn lange schilmaceraties zoals voor Orange wijnen natuurlijk nagenoeg onmogelijk. Dit laatste was ook al lastiger omdat door de geringe neerslag en de hogere temperaturen minder sap in de trossen te vinden is en de schillen harder en dikker zijn. Voordeel van de hogere temperaturen was wel dat de beschadigde druiven snel opdroogden.

Wie hagel en vorst aan zich voorbij zag gaan kon nog niet lekker achterover leunen want naarmate de druiven rijper werden leken ook de dieren meer geïnteresseerd. Dat betekent aangevreten trossen of soms helemaal geen druiven meer te vinden! Omheiningen beschermen nooit 100%.

Laat maar weer zien dat wijn een agrarisch product is waarbij je altijd aan de weergoden en ander natuurgeweld overgeleverd bent.

En wie klaagt dat natuurwijn duur is moet even bedenken dat bij sommige producenten dit jaar minder dan de helft van de normale hoeveelheid geproduceerd wordt.

En ook al heb je een redelijke oogst gezonde druiven dan ligt er in hete jaren als deze nog een ander gevaar op de loer en daar hebben we het volgende keer over.

Is er niks leuks te melden? Jazeker wel! In 2020 werd goede wijn gemaakt en dat komt ook bij ons binnen.

Zo kregen wij geleverd:

De meer dan prima zijnde Peschiera Bianco van Raina. Ook de Umbria Grechetto is van de partij en naar onze mening is dit wellicht de beste tot nu toe…… De fameuze Trebbiano Spoletino is top en voordelig als altijd.

Cantina Marco Merli stuurde ons:

Vino Rosso 000162020 en de Bianco 000172021. Allebei in vorm en veel waar voor een bescheiden prezzo. Aangezien de Peschiera Rosato van Raina alweer uitverkocht is hebben we als vervanger de beroemde Zero di Babo Rosato in huis gehaald, wie geïnteresseerd is wees er snel bij want er zijn maar een beperkt aantal flessen.

Early rise, vroeg op om de hitte van de dag te vermijden