Vino Per Tutti.NL

View Original

Vernieuwd, nu nog beter…

De wijnstok is een klimmer. Hij zoekt een object waar ‘ie langs kan groeien en voor je het weet vind je de druiven op 3 meter hoog in een boom. Fruit vormt zich immers op de eenjarige scheuten die zelf groeien op het hout van afgelopen jaar en dat betekent dus steeds op een nieuw deel. De druiventeelt bestaat dus voor een deel uit het in bedwang houden van de druivelaar door middel van snoeien. Dat kan op vele manieren maar de twee meest voorkomende zijn de Guyot en Cordon methode.

Bij Cordon snoeien vormt men een gestel waarop je de groeipunten steeds tot twee of drie ogen terugsnoeit waaruit dan de scheuten groeien waarop het fruit groeit.

Lijkt ingewikkeld maar valt in de praktijk reuze mee. Vandaag de dag volgt men methodes waarbij men zoveel mogelijk voortborduurt op de ingeslagen weg. Grote stukken wegknippen dient zoveel mogelijk vermeden te worden om de sapstroom ongemoeid te laten. Dit alle moet leiden tot gezondere planten. Wie nalaat goed te snoeien creëert een wijngaard die moeilijk te bewerken is en als gevolg economisch minder rendabel is. Op enkele foto’s hieronder, gemaakt in een nog redelijk nieuwe wijngaard is te zien hoe het niet moet.

In theorie prima te volgen maar de werkelijkheid is weerrbarstiger. Zo heeft bijvoorbeeld iedereen zijn ideeën over hoe gesnoeid dient te worden en het zijn niet altijd dezelfde personen die een bepaalde wijngaard snoeien.

Men heeft bijvoorbeeld bij het vormen van het gestel de scheut om draad gewikkeld dat vervolgens in het hout is gegroeid. Of er zijn te weinig of slecht geplaatst groeipunten om de plant goed te laten produceren. Of men kijkt niet uit met de trekker en rijdt een stuk van de plant.

Af en toe moet je dus aan de slag om een nieuw cordon te vormen.

Hoe doe je dat?

Op de eerste foto’s is een wijngaard van Marco Merli uit Umbria te zien. Hier komt de fameuze Tristo Bianco vandaan maar ook de Brucisco en de 00162020.

Eerst zoek je een tak zo dicht mogelijk bij de zogenaamde ‘vernieuwzone’ van de plant. Dat is het deel van de plant dichter bij de wortels. Het kan een laag bij de grond groeiende scheut zijn of een scheut bij het begin van het cordon. Het vergt soms vooruit denken om een ‘vernieuwings scheut’ een jaar te laten groeien om de gewenste scheut te krijgen.

Opletten dat je niet een scheut kiest die uit de onderstam groeit, de meeste druivelaars zijn geënt en die vormen niet het gewenste fruit.

Juiste scheut gevonden? Dan begin je met het verwijderen van bijna alle oude groei. Knip of zaag de oude Cordon af, leg je nieuwe scheut langs het geleidedraad, vastmaken en job done!

Op bijgaande foto’s is te zien wat het resultaat is. Kijk ook naar de afgeknipte delen, op vele plaatsen is te zien dat men in het verleden flink maar wat raak heeft geknipt wat tot lagere productiviteit of afsterven van een groeipunt heeft geleid. Cordon vernieuwen is een hoop werk.

Hoe een plant er na jaren van goed snoeien uit ziet.

Het levert ook een boel hout op, gelukkig is dat zeer geëigend voor het betere BBQ werk.