We zijn altijd in voor wat nieuws en origineels en we hebben er weer eentje. Raboso! Nooit van gehoord? Mogelijk want de Raboso is niet een druif die je vaak tegenkomt. Zelfs in Italie is het een relatief ongeziene gast.
Onze Raboso komt van Azienda Agricola Gatti, een typisch Italiaans familiebedrijf sinds 1800. Carolina maakt de wijn, paps helpt mee in het veld en moeders zorgt voor de dieren die voor organische meststoffen in de wijngaard zorgen. Over gesloten systemen gesproken.
Totale oppervlakte is 5 hectare en bijzonder is dat het allemaal volgens het traditionele Bellussi systeem is. Wie de wijngaarden bezoekt gedurende het groeiseizoen zal zich verbazen. De druiven staan gevieren naast palen geplant en de ranken worden over draden geleid die de palen met elkaar verbinden. Het lijkt op een enorm spinnenweb men noemt het daarom ook wel raggera/raggi. Voordeel van dit systeem is dat men onder de druiven andere gewassen als graan of gras kan verbouwen. Het vergt echter veel handwerk en is lastig te mechaniseren vandaar dat men het steeds minder ziet. Jammer want het is een werkelijk fenomenaal gezicht.
Raboso
Als gezegd is Raboso niet een druif die je vaak tegenkomt. Simpel gezegd zijn er twee Raboso’s de Raboso Veronese en de Raboso Piave. Als je de druiven naast elkaar houdt zou je zeggen dat ze gelijk zijn maar ze zijn het niet.
Men neemt aan dat de naam komt van een zijtak van de Piave rivier maar anderen hangen de theorie aan dat het slaat op Rabbioso omdat de druif veel zuren en tannines kan bevatten. In de jaren dertig was bijna 90% van alle rond Treviso gemaakte wijn afkomstig van Raboso. Als gezegd beschikt de druif over veel zuren en tannines wat wijnen van deze druif geschikt maken voor reizen bij hoge temperaturen over lange afstanden, iets wat in die tijd welkom was aangezien gekoeld transport niet bestond. Lokaal noemde men Raboso wijnen ook wel vin di viaio (vin de viaggio, letterlijk reiswijn). De wijn werd vanwege zijn flinke karakter aangewend om armetierige slappe wijnen van kleur, smaak en tannines te voorzien. In de jaren 60 komt met de import van Cabernet Sauvignon en Merlot een einde aan de hoogtijdagen van de Raboso Piave. In het veld is Raboso geen makkelijke klant. Een lange vegetatieve cyclus, vroeg bloeien en laat rijp, zorgt ervoor dat de druif zeer gevoelig is voor slecht weer, voorjaarsvorst en najaarsregenbuien.
In de kantine is het niet beter. Wie de druif op het verkeerde moment plukt en niet met buitengewoon veel aandacht vinificeerd maakt een gevaarlijk tanninerijke wijn die ook nog eens gemeen hoog in de zuren zit. Behandel het fruit echter met aandacht en respect en voila, een van de meest originele en eigenzinnige wijnen wordt werkelijkheid. De geuren zijn intens, opwekkend en fris. Aardbeien, kersen, zwarte peper en tabak met levendige zuren. Rijk en vol in de mond met dat mooie ‘raboso’ zuurtje. Fantastisch met vettere gerechten, in de streek staat hij vaak naast een gerecht met vette paling maar ook linzen met of zonder worst en bijvoorbeeld stampotgerechten. Stampot zuurkool anyone?
Prosecco
Carolina maakt niet alleen een uitmuntende Raboso, ook haar Prosecco is niet te versmaden.
Ook hier alles handwerk. De druiven gaan na de pluk direct de kantine in en worden na een korte maceratie zacht geperst. Fermentatie in cement met eigen gisten en zonder controle van de temperatuur. Alleen indien echt nodig wordt een minuscule hoeveelheid sulfiet toegevoegd aan begin van het wijnmaakproces. Geen filtratie of clarificatie. De wijn verblijft minimaal een jaar op cement voordat de botteling en hergisting op de fles plaatsvindt. En dan blijft deze Prosecco Colfòndo vervolgens nog een jaar in de kelder om op smaak te komen en een prachtig fijne bubbel te krijgen. Opaak, stro kleurig, neus van appel, peer en citrusvruchten. Frisse dronk, sappig en harmonisch. Dynamische wijn waar je van blijft drinken! Heerlijk als aperitief met wat kleine snacks maar ook met eten, antipasti, groenten en voorgerechten. Laatst deed 'ie het prima met pompoen ravioli.