Over Cantina Marco Merli:

Wie het prachtige eeuwen oude Perugia achter zich latend richting Umbertide rijdt komt terecht in een über typisch glooiend Umbrisch landschap met plekken als Casa del Diavolo, Letterlijk “Het huis van de Duivel”. De streek staat bekend als ‘Valle del Tevere’, de Tiber vallei. Thuisbasis van een van onze favoriete wijnmakers: Marco Merli. Hij krijgt zonder meer een prijs voor zijn opvallende en smaakvolle etiketten en wat fijn is, is dat de inhoud van de flessen niet voor de schoonheid van de etiketten onder doet.

Geen chemicaliën in de wijngaard, handmatige pluk en spontane gisting, check, weinig tot geen sulfiet, check en attentie tot in werkelijk elk detail. Marco’s filosofie is dat de druiven na transformatie de karakteristieken van plaats en jaar weer dienen te geven. Het wijnmaken startte als een project om zijn vader Enzo na pensionering wat om handen te geven. Marco geïntrigeerd door de wijnbouw verlaat een baan als ondernemer en designer in de kledingbranche en werpt zich op het wijnmaken.

Zijn liefde voor esthetiek komt niet alleen tot uiting in de etiketten maar ook in de wijnen. De druiven zijn afkomstig van eigen wijngaarden en deels van gepachte kleine percelen beplant met ouder materiaal. De druiven zijn grotendeels traditioneel. Sangiovese, Trebbiano maar ook Grechetto, Malvasia di Candia, Verdello, Moscato en Ciliegolo. Vergisting en opvoeding in een compleet pallet aan tanks en kuipen, veel cement maar ook inox, glasfiber, hout en glas. In de wijngaard extreem biologisch (gecertificeerd), groene bemesting, veel handwerk, experimenten en rijke biodiversiteit.
In de kelder heerst spontaniteit zonder overgave aan chemie of andere correctie methoden. De wijnen gaan van heerlijk en drinkbaar tot iets om over na te denken. Rijk aan expressie en details. Wijnen die alleen tot stand komen bij wijnmakers waar jaargang, druivensoort, terrein en de sensibiliteit van de wijnmaker zich op één lijn bevinden.