Frantoio Batta olijfolie blik.jpg

Olijfolie - Condimento

Op veler verzoek hebben we weer olie mee laten komen.
Terecht verzoek want het spijt ons te zeggen maar Italiaans koken zonder goede olijfolie is nagenoeg onmogelijk. En het maakt lekker koken een fluitje van een cent. Lijkt wel vals spelen en voor een relatief luttel bedrag.

Dit is echt het neusje van de zalm uit Umbria, befaamd en geliefd vanwege zijn olijfolie. 

Eentje is van de in 1923 opgerichte Frantoio Batta uit de heuvels rond het prachtige Perugia. De gebruikte olijven zijn Frantoio, Leccino, Moraiolo en ook de zeldzame Dolce Agogia. Prachtige kleur, geur van artisjok, cicoria, sla, rozemarijn en hint van mint, heerlijk pikant met aangenaam bittertje. Perfect voor linzen, spinazie, radichio (lof), paddestoelen, salades, gegrild vlees en wat al niet meer. Een olie die in de Flos gids altijd tot de top van de top behoort. Meesterlijk

De andere olie komt uit de buurt van Spoleto. Zeer vakkundig door Marco Viola gemaakte traditionele olie. 

Moraiolo, Frantoio, Leccino en een aantal lokale olijven.
Rijk van geur, heerlijk vegetaal en fris. Minestrone, risotto, pasta met groenten, artisjokken maar ook gegrilde waar verwelkomen dit onweerstaanbaar elixer.

Deze olie maakt elk gerecht af, een paar druppels doen wonderen. 
Ook te gek op geroosterd brood wat je insmeert met een beetje knoflook….de zgn. Crostini.

 
Condimento.jpg