Moscato
Al die verschillende druivensoorten die men in Italië aantreft geven de Italiaanse wijnen een uniek karakter en er is altijd wel wat nieuws te ontdekken. Of oud eigenlijk want we wilden het over Moscato hebben. Één van de oudste druivenrassen ter wereld en wijdverspreid want met name in het mediterrane kom je ze overal tegen. Ze, want er is natuurlijk meer dan één soort Moscato. Italiaans voor de muskaat druif.
Het is een grote familie bestaande uit meer dan 200 individuen. En als gezegd, de oude Grieken waren er al dol op. Italië doet Moscato op een schaal die niemand evenaart, hetzij in een flinke kwantiteit maar ook in variëteit. We hebben Moscato Bianco, Giallo, Selvatico, die uit Scanzo, die uit Alexandrië komt enzovoort enzovoort.
Waar de naam vandaan komt is onduidelijk. Een theorie is dat wespen, die dol zijn op druiven en muskaatdruiven in het bijzonder, aangezien werden voor vliegen en die heten Mosca in het Italiaans. Beetje ver gezocht wellicht. Wat minder ver gezocht is dat nagenoeg alle Moscato’s afstammen van de Moscato Bianco en het zijn waarschijnlijk Moscato’s die ondermeer door Plinius als befaamde Uve Apiane werden aangeduidt. En dat Moscato’s sinds mensenheugenis met nagenoeg elke wijnregio in Italië geassocieerd zijn bevestigd alleen maar de status van de druif. Er zijn weinig wijnliefhebbers die nooit van Moscato d’Asti gehoord hebben. Het plaatselijk consortium voor deze wijn is zelfs twee jaar eerder gevormd dan die van Barolo en Montalcino was beroemd vanwege de Moscadello en niet de Brunello.
Het is de Moscato Bianco die je veel tegenkomt. Dit heeft wellicht zijn basis in het feit dat hij zeer geschikt is om zowel zoete als niet zoete wijnen te produceren dit in tegenstelling tot veel andere Moscato’s. Alhoewel de consument in het algemeen gecharmeerd is van de Moscato Bianco is de wijnboer wat behoudender. Dit heeft te maken met het feit dat Moscato Bianco in het veld een beetje een probleemkind is vanwege zijn gevoeligheid voor virussen, mijten en vooral ook peronospora aka valse meeldauw, de nachtmerrie van elke wijnboer. Ook de relatief dunne schil maakt de druif met name als ie bijna rijp is zeer kwetsbaar. Een luchtige, zonnige plek is dan ook waar deze druif het best gedijdt al helpt dit weinig tegen een andere zwakte ganaamd meeldauw. Moscato Bianco vindt lagere temperaturen aangenaam maar hij is redelijk flexibel, de reden dat je deze druif van Piemonte tot Puglia en Sicilië tegenkomt.
De delicate muskaatdruif haalt vanwege zijn frisse aromatische smaak niet altijd het wijnvat, maar wordt ook zo uit de hand gegeten, een ware delicatesse!
De geur is een buitengewoon floraal, verfijnd licht zoetig parfum. Super fruitig met meer fruit dan je bij de groenteboer aantreft. Peer, citroen, mandarijn perzik, oranje bloesem maar ook rozen en een beetje spicy als nootmuskaat. De spicyness is nog sterker in de Moscato Giallo die je minder tegenkomt dan de Bianco en dan met name in het Noorden van Italië. Het zijn voornamelijk Terpenen die verantwoordelijk zijn voor de Moscato geuren.
Moscato wijnen leunen in het algemeen niet zwaar op zuren en vanwege het wat lage zuurgehalte raadt men aan de wijnen wat jonger te drinken. Er zijn echter genoeg mensen die ze graag een beetje laten ouderen wat ze complexer maakt en het lijkt ook alsof de florale tonen de lichte zuurgraad enigszins compenseert.
De wijnen laten zich prima bij eten genieten. We probeerden laatst een fles Móssca van Crocizia bij een ribolita. Een rustieke groentesoep met flink wat kool en bonen erin. Een prima pairing.
Wie zich in Moscato wil verdiepen verwijzen we naar de Móssca van Crocizia en de op korte termijn weer voorradige onweerstaanbare Moscato d’Asti Filari Corti van Carussin met zijn kenmerkende geuren van mint, acacia en witte bloemen. Geen echte Italiaanse maaltijd zonder deze geliefde kanjer!
We hebben ook een weergaloze zoete wijn zonder toegevoegd sulfiet(!) in huis, de Tribülê van Cinque Campi. Moscato Bianco, Moscato Giallo en Malvasia. 3 maand gedroogd, slechts 3kg per plant, en een macceratie (schilweking) van 7 dagen. Unieke wijn omdat over het algemeen dessertwijnen stijf van de sulfiet staat. Deze heeft minder dan 10mg/liter…! Een waar huzarenstukje en super lekker!