Natuurlijk "dry farmen"
De wijnrank is een taaie rakker. Hij gedijt prima in ruige gebieden met hete zomers en weinig neerslag.
Op plekken waar zelfs onkruid de brui er aan geeft kachelt de druivelaar lekker door. Prima plant voor dry farming dus. Mind you, als iedereen is ook de druif niet vies van luxe. Geef ‘m water en bemesting en hij beloont je met een karrevracht aan bladeren en wortels die lekker aan de oppervlakte blijven. Nee, net genoeg water laat de plant zijn wortels diep graven en creëert fruit en wijn met smaak.
Van oudsher is Europa een gebied waar irrigatie in wijngaarden zeldzaam is maar dit zou als de tendens van hetere en vooral drogere zomers doorzet zo maar eens kunnen veranderen. Want droog is het. In sommige delen van Italië valt al maanden geen neerslag van betekenis. Veel boeren zitten met het hoofd in de handen. Want ook al mogen sommigen irrigeren, het water is er simpelweg niet…
Onze natuurlijke wijnboeren beschikken over het algemeen over oudere wijngaarden met diepe wortels en met wat mazzel wat klei in de bodem, wat meer water vasthoudt. Wie dan ook nog z’n terrein niet elk jaar diep omploegt en de grond bedekt laat bevind zich in een redelijke positie zoals te zien is op de eerste twee foto’s. Maar ook hier kan een regenbuitje geen kwaad.
Immers als de grond echter te droog wordt ontstaan er scheuren wat tot schade aan wortels kan leiden. De manier om dit tegen te gaan is de bovenste paar centimeter van het terrein te verpulveren tot een laag ’stof’ het zogenaamde ‘dust-mulchen’.
Voordeel van dit droge weer is wel dat meeldauw nauwelijks de kop heeft opgestoken.
Ook eens wat dry farmed natuurlijk supersap zonder toevoegingen proberen? Kijk in onze webshop, we hebben het in alle kleuren, met of zonder verkwikkende bubbels, in groot of klein formaat.