Rootstock Festival
De keuze van de bovenstam is een een andere lastige klus. Je hebt namelijk vaak een hele serie door de autoriteiten goedgekeurde varianten, allen te vinden in online databases, elke met hun eigen karakter. De ene Sangiovese is de andere niet zullen we maar zeggen. Kleur, smaak, zuur, suikergehalte en groeikracht kunnen aanmerkelijk verschillen mede het klimaat en omgevings factoren zoals zon, wind, neerslag, bodem, etc. in acht houdende.
In plaats van je planten kant en klaar te kopen kan je ook het besluit nemen je bestaande wijngaard te klonen in een nieuwe. Je kopieert dan een bestaande wijngaard. Je kan dat doen door een specialist de complete plant te laten fabriceren, dus onderstam met bovenstuk uit je eigen wijngaard maar je kan ook eerst de onderstammen planten en het jaar daarop je eigen materiaal enten. Of je maakt een mix van bestaande planten en nieuwe. Al met al een specialistisch klusje wat de nodige kennis, ervaring, handigheid en enkele gebedjes vereist.
Het voorjaar is het moment om nieuwe wijngaarden aan te planten en dat is een flinke hoeveelheid werk.
Eerst moet je de grond plantrijp maken en dat betekent vaak het terrein ploegen, bemesten en de vele stenen die je aantreft verwijderen. Dan lijnen uitzetten om te bepalen waar de palen en planten komen. En dan gaatjes maken en plop, druif erin en wateren. En dan hopen dat ze gaan groeien natuurlijk.
Dat gaatjes maken kan afhankelijk van het terrein een flinke klus zijn. Met name in kleigrond die wat uitgedroogd is is het een hel. Je moet eerst door de k(l)eiharde bovenlaag en het gemaakte gat stroomt direct weer vol zand. En dan heb je ook nog een legio aan stenen die je al borend tegenkomt.
Het plantmateriaal komt meestal van gespecialiseerde kwekers die de planten speciaal voor je maken. De plant bestaat sinds de phylloxera crisis uit twee delen. Een onderstam van een uit Amerika afkomstig druivenras als Vitis Labrusca, Vitis Berlandieri en Vitis Ruperstris en de bovenstam. De onderstam is resistent tegen de druivenwortelluis/phylloxera. Niet elk type onderstam heeft dezelfde groeikracht, wat voor grondsoort je hebt maakt ook uit bij de keuze van de onderstam evenals of je wel of niet irrigeert en natuurlijk speelt ook het klimaat een rol. Het gebruik van onderstammen heeft het karakter van wijnen veranderd. Hedendaagse Bordeaux bijvoorbeeld is niet meer hetzelfde als die uit voor 1850. Heel veel wijnen die heden ten dage bekend zijn omdat ze historisch beroemd waren hebben tegenwoordig een compleet ander karakter.