Oogst 2020

Het is zover! In nagenoeg heel Italië is de druivenoogst gestart. Deze eerste oogsten dienen vaak als basiswijn voor frizzantes en spumantes. 2020, een bewogen jaar met name door de Covid19 crisis. De kwaliteit van de druiven lijkt goed. Wellicht een lichte daling in productie ten opzichte van 2019. Wat meer zorgen lijkt te baren zijn de marktcondities. Door Covid moesten wereldwijd vele restaurants en drinkgelegenheden gedurende lange tijd de deuren gesloten houden om vervolgens met een lagere bezettingsgraad te heropenen.

Wijngaard bij Andrea Cervini van Vino Del Poggio

Wijngaard bij Andrea Cervini van Vino Del Poggio

Minder consumenten, dus minder wijn verkocht. Dit betekent dat er in sommige gebieden nog flink wat wijn ligt. Van een handelaar vernamen we dat de prijs van een liter goede kwaliteit Barolo uit 2016 rond de 5€ ligt waar het normaal richting de 7€ gaat. Dit komt omdat met name de grotere producenten ruimte vrij moeten maken voor deze oogst. U moet weten dat veel wijn niet per fles maar in bulk de wijnkelder verlaat. Het wordt op verzoek van grote afnemers, je praat over tienduizenden zo niet honderdduizenden flessen van een bepaalde wijn, naar bepaalde (smaak)specificaties gemengd en gebotteld. Omdat er nog veel wijn is en de situatie allesbehalve zeker is, is ook de prijs van druiven lager. Hoeveel precies is nog niet duidelijk. Maar vanaf juni rinkelde al mening telefoon met de vraag of men niet wat druiven kon gebruiken. In Italie zijn er overheidsmaatregelen om een deel van de wijn in alcohol om te zetten, handig voor sanitatie producten en ook werd de groene oogst, het verminderen van de productie door het afknippen van nog groene trossen gestimuleerd. Veel effect lijkt dit vooralsnog niet gehad te hebben.

wijnwereld laat het wat rooskleuriger beeld zien. Veel producenten zijn gewoon met bottelen door gegaan en verkopen als vanouds. Wellicht een teken dat de natuurlijke wijnliefhebber met wat meer passie en inzet drinkt dan zijn conventionele tegenhanger. Hier en daar zal wat extra capaciteit gecreëerd worden door een paar vaten of tanks er bij te kopen. Natuurlijke producenten zijn veel kleinschaliger en een paar duizend liter extra opslaan is voor de meesten geen probleem. Helaas helaas een prijsfestijn zit er vooralsnog niet in voor de consument van natuurlijke wijn.

En vergeet niet de oogst is van start gegaan maar dat betekent niet dat alles al gedaan is. Op dit moment is het weer de factor die de boel kan compliceren. Voor smakelijk fruit, en dus wijn, hebben we behoefte aan een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur. Ook regen kan roet in het eten gooien, op moment van schrijven komt het water met bakken de hemel uit. Dit kan tot ziektes leiden maar zorgt er ook voor dat de druiven ‘wateriger’ worden, meer water minder suiker. Soms gewenst maar meestal niet.
De enorme einde van de zomer plensbui betekent meestal verandering van het weer en een daling van de temperaturen en meer neerslag. Neerslag is vocht en vocht betekent schimmeltijd en schimmels en druiven…….beter van niet. Voor gezonde fermentaties is het beter van start te gaan met fris fruit.

Hoera dus, oogsttijd, letterlijk het plukken van de vruchten van maanden hard werk maar we zijn er nog niet.


Wijngaard bij Cinque Campi

Wijngaard bij Cinque Campi