Zwijnen!

In het algemeen pluk je druiven op het moment dat ze rijp zijn. Er zijn mensen die denken dat als je vroeger plukt je meer zuur in je wijn hebt en dat klopt, alleen is dat zuur van onrijp fruit. Het zijn wijnen van onrijp fruit zonder vulling. Je voelt het direct aan je tandvlees en doet denken aan groene bananen eten. Bij de maaltijd vallen ze vaak op omdat ze geen weerwoord kunnen bieden aan het eten en na een jaar in de fles is er vaak weinig van over. Laag in de alcohol zijn die wijnen wel, maar maakt 11% en 12,5% nou werkelijk zoveel uit? In de kelder is het wel reuzehandig. Je kan vanwege de zure omgeving veel makkelijker zonder sulfieten werken. Makkelijk wijnmaken zo. Wij gaan voor smaak dus: Nee, vroeg plukken heeft niet zo veel zin behalve…….behalve als je met veel beesten in en om de wijngaard te doen hebt. Wild wel te verstaan. Meer in het bijzonder zwijnen. Wilde zwijnen. Je kan proberen ze met schrikdraad op afstand te houden maar zwijnen zijn taaie rakkers en je moet welhaast op krachtstroom overgaan om ze op afstand te houden.

Een ander idee is om de druiven in geperforeerde zakjes te doen, daar kunnen wilde zwijnen niks mee zou je zeggen. Toch wel blijkt.

De zwijnen trekken met hun bek de zakjes met tros en al van de planten en soms krijgen ze zelfs de trossen er uit. Ongelofelijk. Op de grond verspreid liggen her en der de zakjes die de druiven moesten beschermen. Soms zijn compleet scheuten van de plant gerukt. Dit kan tot ernstige problemen bij de volgende snoei leiden. Er zijn flink wat zwijnen dit jaar omdat er minder gejaagd is. 

Om te voorkomen dat er niks overblijft van de druiven heeft de wijnmaker besloten om toch maar te oogsten ook al is het fruit niet compleet rijp. Meer dan 11% alcohol zal het niet worden. De wijnmaker zal de rest van de druiven waar mogelijk wat rijper oogsten en deze massa mening met de vroeg geoogste massa om toch een uitgebalanceerde wijn te krijgen.

Toch nog wat trossen rijpe druiven

Toch nog wat trossen rijpe druiven