Cantina Giardino wijnen in 2021

Een nieuw jaar betekent nieuwe wijnen en in het geval van Cantina Giardino ook nieuwe flessen en etiketten!

Cantina Giardino (CG) kennen we natuurlijk als de kampioen oude wijngaarden redden. Niet alleen stellen ze het patrimonium veilig maar ook de wijze van bewerken van de oude wijngaarden is redelijk traditioneel. Veel wijngaarden zijn nog in de vorm van palen die door draden zijn verbonden waarover de druiven geleid worden, ook wel tendone of metro quadro genoemd. Het op deze manier beheren van wijngaarden vereist veel kennis, kunde, tijd en geld. In de wijnkelder ook een no—nonsense benadering. Geen gebruik van gisten, enzymen of sulfiet. De fermentatie en rijping van de wijnen geschied op spontane wijze in een enorme collectie vaten van elk denkbeeldig materiaal. Grote kastanje houten foeders, stalen vaten groot en klein, amforen, eikenhouten vaten, glazen demijohns, kunstvezel- en cementen tanks. Persen gebeurd met handpersen en sinds dit jaar ook met een pneumatische pers. Aangezien wijnmaker Antonio de Gruttola de wijngaarden individueel en in relatief geringe massa’s wenst te fermenteren met soms zeer lange maceraties is de productie sinds kort over twee kleine kelders verdeeld. De manier van werken is zeer hands-on met attentie voor details maar geenszins conservatief, experimenteren zit Antonio in het bloed. Dit alles leidt tot unieke levendige wijnen met altijd een grote knipoog naar druif en herkomst.

Aan de verpakking wordt ook veel aandacht besteed, de etiketten zijn stuk voor stuk pareltjes. Sinds kort is de vorm van de flessen en etiketten ingrijpend gewijzigd. De etiketten zijn prachtig als altijd met originele kunstwerken van verschillende kunstenaars. De flessen zijn de zogenaamde ‘bottiglie renane’. Renana slaat natuurlijk op Rijn. Het lijkt vreemd om deze vorm in het zuiden van Italië tegen te komen maar uit bijgaande foto mag blijken dat het geenszins nieuw is.

Cantina+Giardino.jpg

Dan de wijnen. Opgemerkt moet worden dat Italie een land is met veel micro klimaten dus wat voor het ene gebied geldt geldt niet per definitie voor een andere zone. Het jaar 2019 zal voor veel producten als goed tot zeer goed de boeken in gaan. Wie Orange wijn zegt zegt Cantina Giardino maar de kenner van vin nature weet dat ie ook voor rood en rose aan het juiste adres is.

Weliswaar geen jaar voor record oogsten maar wat er in kwantiteit niet was was er in kwaliteit. Een warme winter met weinig neerslag werd gevolgd door een redelijk koel regenachtig voorjaar wat handjes aan dek betekende. Wie hard had gewerkt werd beloond met mooi gezond en smaakvol fruit. De oogst bij CG is lang vanwege het feit dat de wijngaarden hoog liggen en de grote verscheidenheid aan druiven en locaties waar de druiven vroeger of later rijpen. Als gezegd zijn al deze natuurwijnen kinderen van natuurlijke, spontane vergisting, ongefilterd, ongestabiliseerd, zonder toevoeging van additieven ook geen sulfiet.

De wijnen die we binnenkregen zijn ten eerste wijnen uit de nieuwe lijn: Fra-Na-Tu-Re.

De Fra is Falanghina afkomstig uit de Benevento streek.

De Na, Tu en Re zijn in beginsel de wijnen die normaal alleen in Magnum formaat te verkrijgen zijn.

Na is een spectaculaire orange van hoofdzakelijk Coda di Volpe uit Montemarano met een hint van andere autochtonen. Indrukwekkende wijn met fruit, vlees, lichte tannines en mooie zuren. Topper.

Tu, de rosato is een field blend van Aglianico en een zwik zogenaamde primitivi, twee dagen op schil en rijping op verschillende vaten. Puur met bakken fruit en frisheid.

Re de rode variant, klassiek CG, meest Aglianico, 7 dagen op de schil en dan op hout.

Dan de Big Boys&Girls:

Paski, 100% Coda di Volpe van hoge wijngaarden, de wijn waar CG terecht beroemd mee is geworden. Lekker krokant en fris.

T’ara’ra, Greco van een van de hoogste wijngaarden waar deze druif voor komt. Paar dagen op de schil en rijping op kastanje houten vaten. Van druiven uit de Tufo streek, aangenaam hartige wijn.

Gaia,van de befaamde Fiano druif uit een 90(!) jaar oude wijngaard, ook hier kastanjehout, verfijnd complex met een uniek mondgevoel.

Adam, ook Greco maar hier uit het Taurasi gebied. Lange maceratie en kastanje leveren niks anders dan una bomba op. Kruidig en hartig met mooie ‘bite’ Dit is eerder een rode dan een witte wijn. Indrukwekkend en uitstekend bij stoverij van wit vlees met Italiaanse inslag.

Tu Tu, weer Fiano maar dit keer op kersenhouten vat wat de wijn een unieke smaak geeft tussen vruchten en kruiden.

Chianzano, een wijn die niets anders dan old school CG is met een verfijnde vleug volatiele zuren. Coda di Volpe met een beetje Greco met lang rijping op kastanje. Citrus van de Coda vermengt prachtig met het meer vlezige en de intensievere geuren van de Greco.

Volpa Rosa, De cultwijn van de zeldzame Coda di Volpe Rosa. Korte maceratie en dan op gres amfoor. De druif heeft van zichzelf al een slank karakter en de amfoor maakt hem nog een tikje sjieker. Elegante maar nooit banale rose vol met minerale tonen en kruidige toets.

Nude, last but not least. Extreem lange schilweking van laat geplukte Aglianico uit een zeer oude wijngaard. Lange maceratie. 3 maanden en 5 jaar rijping op klein en groot hout dus bakken smaak!

Zeer indrukwekkende wijn die de nobele status van de Aglianco druif eer aan doet.

Naast dit alles zijn er natuurlijk de Magnum Rosato, Magnum Rosato Anfora en de Magnum Rosso.

Alle Cantina Giardino wijnen uit 2019 zijn als altijd uniek, watertandend lekker en bevelen we van harte aan! Rond de stad Groningen worden al onze vini naturali gratis aan huis bezorgd.