Negrettino
In een vorig blog eindigden we met te zeggen dat er in Italië veel te ontdekken is op wijngebied. Negrettino bijvoorbeeld. Ook bekend onder de naam Negretto, Negretta en Maiola.
De druif is al eeuwenoud, word rond 1500 voor het eerst genoemd en werd in de heuvels rond Bologna op duizenden hectares verbouwd. Het is een druif die in hoog aanzien stond. Het is een druif die moeilijk te identificeren is omdat de planten en druiventrossen redelijk van elkaar kunnen verschillen, de druif werd mede hierdoor dan ook vaak voor andere variëteiten aangezien.
De plant is goed resistent tegen Meeldauw en goed productief in het heuvelachtige landschap rond Bologna. Ondanks het feit dat de druif gewaardeerd werd kom je zijn wijnen vandaag de dag nauwelijks tegen mede als gevolg van aanplant van internationale variëteiten. Dit is jammer want de smaak is zondermeer interessant met hinten van specerijen, rozen, rode besjes aangename zuren en beteugelde tannines. De neus is aangenaam evenals het mondgevoel, een wijn met rasecht Italiaans karakter. Wie een beetje zoekte vindt een kleine producent die van de meer zeldzame autochtone druiven een natuurwijn maken zonder toevoegingen. Bioogische wijn met in het veld veel handwerk, geen chemische bestrijdingsmiddellen en natuurlijk handgeplukt. Natuurlijke vergisting, geen stabilisatie, ongefilterd en minimum aan toegevoegd sulfiet.. Onze favoriete producent in de Colli Bolognesi. Gradizzolo zet ook hier weer een meesterwerkje neer en is de prijs meer dan waard! Pure vin nature of vino naturale zoals men in Italia zegt.
Nieuwsgierig geworden? Je kan de wijn hier in onze shop vinden.