Snoeien: Van Cordon naar Guyot bij Cinque Campi

Winter in het land, winter in de wijngaard, niks groeit, niks bloeit…..'t is koud, soms bar soms nat dus lekker binnen, voeten omhoog voor de kachel…….


Was het maar waar! Als voor nagenoeg iedereen die in de agricultuur zit is ook in het wijnbedrijf altijd wat te doen, ook in de wintermaanden. Snoeien bijvoorbeeld!
Want de planten ongetemd hun gang laten gaan leidt in korte tijd tot een ondoordringbaar bos waarin je goed moet zoeken naar de druiven. Dat wordt teveel werk dus af en toe de schaar erin.
Zolang het niet te hard vriest zeg 3 graden kan men in het algemeen snoeien. Yikes, da’s dus jas aan, muts op en gaan.
Er zijn veel verschillende methoden om druiven te kweken en te snoeien, wat het beste werkt hangt af van druivensoort en streek/land af. Twee belangrijke zijn Cordon en Guyot.

Soms is het wenselijk/noodzakelijk om van een manier van snoeien over te gaan op een ander systeem. Dit heeft vaak met productiviteit te maken. Sommige druiven werken beter met bijvoorbeeld Guyot andere met Cordon. Dat wordt dus conversie en daarbij kan er flink gesnoeid worden.
In bijgaand filmpje zien we Vanni Nizzoli van Cinque Campi een kleine demonstratie geven van hoe we van Cordon naar Guyot gaan. In het kort is het de bedoeling twee nieuwe ranken te vinden die we elk jaar vernieuwen die het fruit gaan produceren. Reden in dit geval voor de conversie is deze wijngaard die Vanni in pacht heeft van iemand zeer weinig produceert. Daar zijn meerdere redenen voor en eentje ervan is dat de druif in deze wijngaard, de Spergola, waarschijnlijk productiever is als we hem Guyot snoeien.

Dit is een plant, het is ongeveer een hectare, per hectare ongeveer 3000 planten dus we hebben wel wat te doen……
Meer filmmateriaal binnenkort.