Casino in Campania
Zie de foto's als bewijs dat sommige plekken zeer geschikt zijn voor wijnbouw. Deze pracht en praal van natuur in volle glorie is te vinden in een aantal oudere wijngaarden in Campania. Dit zijn zogenaamde Primitivo druiven.
Niet alleen de bekende Primitivo uit Puglia maar ook in Campania vallen alle rode druiven die eerder dan de nobele Aglianico rijpen onder deze noemer. Het gaat hier om ondermeer de druivenrassen Primitivo(!), Barbera maar wie deze druif in het echt ziet begrijpt dat dit een Barbera is die niets met zijn Piemontese naamgenoot te maken heeft. Meer waarschijnlijk is het een kloon van de Barbera del Sannio, een druif die veel in Campania voorkomt en nauw gerelateerd is aan de Nero di Troia. Een druif die gebruikt wordt om wijn van kleur en geur te voorzien. Genetisch heeft hij weinig met Campanese druiven als Aglianico, Fiano, Greco en Coda di Volpe te doen en het vermoeden is dat de druif redelijk recent aan het Campaanse druivenpallet is toegevoegd. Een ander die men weet te benoemen is San Giovanni of Sangiovesi en ja dat is inderdaad onze befaamde vriend Sangiovese en we zitten natuurlijk niet ver bij de zuidelijke geboortegrond van deze druif vandaan.
Moscadella is een ander die genoemd wordt maar wat het precies is blijft vooralsnog in mysterie gehuld. De smaak is zeer opmerkelijk, aromatisch met hinten van zwarte peper en kaneel. Moscadella lijkt natuurlijk op Moscaat maar naar onze smaak is die vaak veel floraler van smaak.
Mogelijk hebben we te maken met een druif die voor consumptie werd gecultiveerd maar er is flink wat zuur in te vinden en de schil is substantieel wat toch meer duidt op een druif die op z’n minst een dubbelrol kan spelen.
Een andere druif die onder de noemer Primitivo valt is Piedirosso oftewel rode voeten.
De naam komt van het feit dat de steel van de druif bij rijp worden rood kleurt als de voeten van een duif. De druif is zeer open gevormd en heeft een karakteristieke fruitige smaak. Er wordt gezegd dat het hier gaat om wat Plinius de Oude Falerno Gaurano of Colombina noemt. Niet gek als je bedenkt dat de locals ook de naam Piede di Colombo of Piedepalumbo en tig varianten daarop gebruiken. Zeer waarschijnlijk is deze druif een van de ouders van de Abbuoto. Wellicht de druif die men gebruikte voor de befaamde Caecuban wijn uit Romeinse tijden.
Alle genoemde druiven werden gebruikt om de potente Aglianico wat te temmen en het mag hierom geen verbazing wekken dat men in deze oude wijngaarden je zelfs Merlot tegen kan komen.
Wie wil weten hoe een wijn van al deze druiven en natuurlijk een beetje Aglianico tezamen smaakt, kan niet beter doen dan een fles Rosato van Cantina Giardino bestellen. Een origineel lekkere kloeke wijn die veel gerechten zonder moeite pareert.