Fijne Grappa. Claudio Campaner van Distina
Er zijn rond de 130 distilleerderijen in Italië. Legale wel te verstaan want wie een beetje goed rondkijkt in schuren en half brakke gebouwtjes ziet soms onder stukken karton en donker zeil soms materialen die met wat fantasie een werkbare Lambiek vormen. Reden dat de lambieken zich verschuilen is omdat het net als in Nederland hoogst illegaal is om je eigen sterke alcohol te brouwen. Rond de 130 dus en velen daarvan maken wat wij ‘vuurwater’ noemen. Grappa’s die je de keel uitbranden.
Dat het ook anders kan laat Claudio Campaner van Distina zien. Bekend verhaal: Jongeman, zat van zijn kantoorbaan wordt boer. Wijnboer welteverstaan maar ook, en dat is bijzonder, distillateur. En dat is iets wat in Italië gepaard gaat met veel obstakels. Maar het is hem gelukt en hoe! De gebruikte marc is afkomstig van natuurwijnen zonder sulfiet toegevoegd dat maakt de grappa van CLaudio zo puur en verfijnd.
Claudio destilleert met het delicate en kostbare ‘a bagnemaria’ proces. Inderdaad Au Bain Marie bij sommigen ook bekend uit de keuken. Het is vernoemd naar alchemiste Maria de Jodin. Het is een apparaat dat met behulp van een vloeistof een andere vloeistof geleidelijk verhit met als voordeel dat het nooit heter wordt dan het kookpunt van de verhittende vloeistof.
De met dit proces verkregen Grappa’s zijn geheel anders dan wat u in het algemeen tegenkomt. Niet die gemene agressieve bijt maar elegant en zacht. Puurder en met meer ‘spirit’, de geest van het gebruikte fruit.
Voor al zijn Grappa’s geldt dat de vinacce indirect en zeer langzaam verhit worden. De opbrengst is laag. Van zo’n 100kg verse vinacce verkrijgt men zo’n 5 liter destillaat met een sterkte van 43%. Na het destilleren rust de verkregen Grappa tussen de 6 en 12 maanden.
De Grappa van Malvasia en een kleine hoeveelheid Moscato heeft open veld. Omarmende geur, super parfum, is dit Grappa? In de mond herkent de kenner de druiven. Geen klef zoet gedoe hier en geen brandhaarden in de keel. Aangenaam zacht en puur.
De andere Grappa is die van de donker gekleurde druiven Barbera en Bonarda, de klassieke blend uit de streek en de ondergewaardeerde fantastisch lekkere Gutturnio. Op de neus is deze Grappa ‘wijniger’. Sorry, het woord vineus ligt ons niet zo. Dat wil niet zeggen dat hij niet fruitig en zeer uitnodigend is. In de mond zet de fruitigheid zich voort en het lijkt werkelijker een kopie van de wijn, ongelofelijk.
Wonderlijke Grappa maakt Claudio en da’s geen toeval want een van zijn leermeesters is niemand minder dan de wereldberoemde Gianni Capovilla……