Gewasbescherming deel 3
Hoeveel bescherming de planten nodig hebben hangt af van locatie, weer, en neerslag. Meer regen geeft over het algemeen meer problemen maar ook het type druif is van belang. De ene soort is gevoeliger dan de andere.
Bij beschermen dient men zorgvuldig te werk te gaan. Veel wind verspreid het product teveel en laat het terecht komen op plekken waar het geen functie heeft en dat betekent geen effectieve bescherming. In feite betekent het ook weggegooid product en een ritje met de trekker voor niks. Kopersulfaat is niet heel duur maar tegenwoordig gebruikt men in de biologische landbouw steeds meer producten die het in theorie mogelijk maken de hoeveelheid gebruikt koper te verlagen en deze producten zijn vooralsnog kostbaar.
Tijdstip:
Ook het moment waarop de bescherming wordt toegepast is van belang. Vroeger kon je min of meer op de kalender af gaan maar door klimaatverandering is dat niet meer mogelijk. Temperatuur, vochtigheid, wind en regenval beïnvloeden allen de ontwikkeling van ziektes in de wijngaard. Als het mooi weer is kan men met minder bescherming toe en dus geld besparen. Is het slecht weer dan moet men aan de bak en geen kans laten liggen om de planten te beschermen. Één verkeerde stap en je kan gedag zeggen tegen je druiven.
Machines:
Dat je weet hoe je je machines optimaal laat functioneren is natuurlijk ook van groot belang. Zelfs als je de gewasbescherming met de hand toedient dien je de juiste pas te hebben en de hele plant te benevelen. Heb je een vernevelaar achter je trekker dan moet je de spuitmonden in de juiste positie zetten om er voor te zorgen dat je bijvoorbeeld niet boven de planten vernevelt, de plant mist en product verkwist of teveel op de plant terecht laat komen.
Wind:
Ook altijd op de wind letten. Teveel wind of de verkeerde richting verspreid het product teveel of in de verkeerde richting. Ook temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk. Is het heel heet en droog dan verdampen de waterdruppels voordat ze de plant bereiken en hecht het product niet meer.
Hoeveelheid:
In beginsel wordt de hoeveelheid benodigd product uitgedrukt in kg per hectare. Het spreekt voor zich dat je bij kleine planten minder kan gebruiken dan bij volgroeide planten. Beter is dus te kijken hoeveel bladoppervlak je hebt te behandelen.
Controleren:
Meten is weten dus als je klaar bent moet je een tochtje door de wijngaard maken om te controleren of je je werk goed hebt uitgevoerd. Teveel of te weinig product, reed of liep je te snel, te weinig vernevelaars open etc. etc.