Tintore
Verven
Tingere betekent kleuren in het Italiaans en kort door de bocht gezegd iemand/iets die kleurt is een tintore. In het Nederlands hebben wij het woord tint.
Er is in druivenland een groot aantal druiven die deze naam draagt. In het algemeen is de functie van deze druiven, u raadt het al, kleur te geven aan een wijn. Wat al deze druiven in gemeenschap hebben is dat het vruchtvlees rood is, iets wat niet vaak voorkomt. U moet weten dat het vruchtvlees van rode druiven wit is. De kleur van rode wijn is het gevolg van het laten weken van de druivenschillen met het sap. Als je bijvoorbeeld kort laat weken krijg je rose. Het is ook mogelijk om van rode druiven witte wijn te maken, beroemd voorbeeld is Blanc de Noir in Champagne. Een Champagne gemaakt van Pinot Noir en/of Pinot Meunier.
Terwijl ik afgelopen maand Aglianico aan het plukken was stuitte ik op een druif die ik niet direct thuis kon brengen. Mijn plukvrienden, meest locale boeren en aanverwanten met jaren en jaren ervaring zagen mijn verbaasde blik en riepen me toe dat het Tintore was. Het vruchtvlees was inderdaad rood en de smaak was ongelofelijk fruitig met een krachtige kruiden toon. Op het internet vond ik zo 1,2,3 geen plaatje dat precies overeen kwam met gevonden druif maar dat mag geen wonder heten gezien het feit dat heel veel druiven in verschillende gedaanten, biotypes en klonen voorkomen.
De Tintore planten zijn zeer productief, iets waar boeren natuurlijk enorm blij mee zijn. De inhoud van het afgebeelde krat komt van een enkele plant.
Tintore geeft redelijk open trossen met kleine tot middelgrote donkere druiven met dikke schil. Dit maakt ze resistent tegen verschillende ziekten, onder andere meeldauw waardoor ze laat geoogst kunnen worden. Er is een zone in Campania waar men wijnen maakt van alleen deze druiven. De wijnen zijn donker, krachtig, kruidig met sterke maar aangename zuren. Ze ouderen goed maar helaas heb ik nooit het genoegen gehad een echt oude versie te proeven.
Het is niet ongewoon dat men in oude wijngaarden een beetje een allegaartje van druiven aantreft. Veel moderne wijnen zijn zogenaamde ‘mono varietals’, wijnen gemaakt van een druivensoort maar het was vroeger bijna standaard verschillende druivenrassen te mengen om een wijn te verkrijgen. Een bekende nog bestaande variant is Chianti. Over het hoe, wat en waarom meer in de toekomst.
Colour me red.
As some of our clients from abroad keep hassling us that we write our blogs only in Dutch we have decided to, when possible, write an English version as well. Due to time constraints it maybe somewhat compressed but the message will always be clear.
To start of our bilingual series we will introduce you to an Italian word not heard very often, Tintore. Anyone with a slight grasp of Roman languages will get that it has to do something with tinge (tint/colour) and they are right.
In the wide world of grapes there is a large number of grapes who bear this name. The normal use of these grapes is to give colour to wines that lack in the colour department. All these varieties have in common that the juice/inside of the berries is red which is quite a rare phenomenon. Red grapes normally have white pulp and juice. The colour in wine made from these grapes comes from the skin hence it is possible to make white wines from red grapes. A very famous example of it is ‘Blanc de Noir’ in Champagne a white wine made from Pinot Noir or/and Pinot Meunier.
Picking Aglianico I came across some grapes that I didn’t recognise and my old farmer friends with whom I was picking all told me that it was a Tintore. The inside indeed was red and the taste was super fruity and almost spicy. I couldn’t find a picture on the net which shows grapes exactly the same but that shouldn’t be a surprise as grapes especially in older vineyards can take on forms which are rather different from what one would expect.
The plants are very vigorous and can produce a lot of fruit, a fact which any farmer loves. The picture shown is the fruit from one plant.
Tintore is a grape that produces loose bunches with dark, small berries and quite thick skins. The skins make them quite resistent against among other diseases, mildew and allows them to be harvested late.
There is a region in Campania where the Tintore is still used quite a lot to make varietal wines.
The wines are robust spicy and with good acidity that age well but I have never had the pleasure to taste older versions.
Finding (a lot of) different grapes in old vineyards is not unusual. Though a lot of wines these days are mono varietal the past very often saw combinations of different grapes go into the wines. This could be different varietals but also often different clones of the same varietal. More on that in the future.
Saluti a tutti di Vino Per Tutti.