Groene snoei, scacchiatura II

Vorige keer hadden we het over het verwijderen van overdadige groei.
De natuurlijke wijnmakers doen dit veelal handmatig omdat dit veel preciezer is. Waarom?
Wel, er zijn machines die langs de druivenranken rijden en van de rijen mooi geschoren hegjes maken. Ziet er netjes uit maar er zijn een paar problemen. Ten eerste snijd je op compleet arbitraire wijze groei weg wat kan leiden tot problemen met het rijpen van druiven. De ranken waar de druiven zich aan bevinden moeten per tros over ongeveer 8 tot 10 bladeren beschikken om de druiven te laten rijpen. Iets wat de machines niet doen, die snijden tot een lengte zonder te kijken of er al dan geen druiven aan zitten. Ook blijft begroeing die op zich compleet verwijderd moet worden aan de plant zitten. Verder zijn de machines soms wat hardhandig wat kan leiden tot afgebroken ranken.

Trimmen/cimare


Natuurlijk groeien planten in lengte breedte en hoogte. De overdadige groei blijft niet in de lucht hangen en valt vervolgens opzij en bedekt dan de druiven. Je kan dan twee dingen doen, of je knipt een stuk af, cimare, maar als het lukt is het mooier de overbodige groei om de hoogste draad te wikkelen. De machines die de zijkanten afsnijden zijn vaak ook uitgerust met een scherp mes dat blad en ranken boven een in te stellen hoogte verwijderd.

Groene snoei, scacchiatura