Groene snoei, scacchiatura I
Aan het begin van elk jaar worden druivenplanten gesnoeid. Dit is niet de enige periode dat men snoeit. Er bestaat ook de zogenaamde Potatura Verde, de groene snoei. Bij deze operatie verwijderd men de groei die geen geen vrucht draagt. In een ander blog zullen we de structuur van een druivenplant nader onder de loep nemen maar kort gezegd zit het zo. Na de wintersnoei beschikt elke druif over een aantal knoppen waar vruchtscheuten uit lopen waar vervolgens druiven aan groeien. Druiven zijn echter eigenwijze planten en stiekem laten ze ook op andere plekken scheuten uitlopen. Deze scheuten geven vaak geen fruit en erger is dat ze de druivenplant tot een ondoorzichtige wirwar van takken en bladeren reduceren. Deze overbegroeing zorgt er vervolgens voor dat er geen wind en lucht door de plant dringt wat tot een donker en vochtig klimaat leidt waarin schimmels en andere ziekten goed gedijen. Tevens eigent de ongewenste groei een deel van de sapstroom(energie) op waardoor er kans is dat de druiventrossen zich niet goed ontwikkelen of slecht rijpen.
Wie goeie natuurwijn wil maken heeft kwalitatief hoogwaardig en smaakvol geconcentreerd fruit nodig. Het is daarom van belang dat overdadige en nutteloze groei wordt verwijderd. Dit klusje vergt de nodige ervaring, er dient balans te zijn. Het Italiaanse woord voor deze operatie is scacchiare. Men verwijderd teven wat blad rond de druif zodat deze beter rijpt en het middel voor gewasbescherming beter binnendringt. Niet teveel blad verwijderen want dan kan de zon je druiven verbranden of net zo erg, je druiven rijpen niet goed.
Men verwijderd tevens de ongewenste groei aan de basis van de plant, de zogenaamde spollonatura.